Pauliina Flang

Miksi parisuhteissa on uskottomuutta ja voiko siitä selvitä?

Uskottomuus parisuhteessa on monitahoinen asia ja sen taustalla olevia syitä on useita. Yritän tässä kirjoituksessa avata mahdollisimman montaa näkökulmaa, mutta silti varmasti jää joitakin näkökulmia huomiotta.

Ongelmia kiintymyssuhteen muodostamisessa

Ihminen, joka on uskoton parisuhteessa voi olla epävarma oman sitoutumisensa kanssa. Häneltä voi puuttua uskallus liittyä toiseen tai häneltä on voinut puuttua turvaa aiemmissa ihmissuhteissa, joten hän pitää ehkä jopa tiedostamattaan kumppaniinsa henkistä etäisyyttä koko ajan. 

Välttelemällä henkisen yhteyden luomista kumppaniimme vältämme itsemme satuttamista; parisuhteen mahdollinen päättyminen ei tunnu niin pahalta, jos aitoa henkistä yhteyttä kumppaniin ei pääse koskaan syntymään. Tällainen käytös voi olla tiedostettua, mutta hyvin usein tiedostamatonta.

Henkisen yhteyden välttäminen on voinut johtaa siihen, että henkilö on ollut uskoton useissa parisuhteissa tai hänen suhteensa päättyvät aina uskottomuuteen. Henkisen etäisyyden pitäminen kumppaniin vaikeuttaa kestävän ihmissuhteen rakentumista. Toisinaan tutusta käyttäytymisestä on vaikeaa päästää irti. Tuttu helvetti on parempi kuin tuntematon taivas.

Uskottomuus on usein yllätys


Usein parisuhteessa tapahtuva uskottomuus tulee vähintään petetylle osapuolelle yllätyksenä; usein myös pettäjälle. Muun muassa seuraavat syyt voivat olla uskottomuuden taustalla.

  • parisuhteen toinen osapuoli on voinut olla uskoton useissa parisuhteissa, tai hänen suhteensa päättyvät aina siihen, että hän on uskoton. 
  • parisuhteen toinen osapuoli voi olla koukussa ihastumisen tunteeseen. Rakastuminen, ihastuminen ja niihin liittyvä jännitys saa aikaan kehossa välittäjäaineiden ryöpyn, johon voi jäädä koukkuun. Kun alkuhuuma haihtuu ja välittäjäaineiden myrsky kehossa laantuu, kysytään tahtoa ja sitoutumista. Rakastuminen on helppoa, rakastaminen vaatii tahdonvoimaa ja uskallusta. 
  • Parisuhteen osapuolet ovat etääntyneet liikaa toisistaan henkisellä tasolla. Tarpeet eivät ole täyttyneet tai niitä ei ehkä ole sanoitettu tai ei ehkä edes tunnisteta tarpeita. Kumppani on muuttunut näkymättömäksi ja itsestäänselvyydeksi. 
  • Parisuhteen arjessa on ollut huomattava määrä kuormitusta ja/tai arjen haasteita. Elämässä on tapahtunut isoja asioita, joita ei ole ehkä osattu käsitellä. Perhe on saattanut kasvaa tai elämässä on tullut isoja menetyksiä. 

On sanomattakin selvää, että erilaiset potentiaaliset laukaisevat tekijät uskottomuudelle täytyy käsitellä eri tavalla. Yksilön omaan persoonallisuuteen liittyvät, pettämiselle altistavat persoonallisuuden piirteet kuten sitoutumiskammoisuus, ja ihastumisen tunteeseen koukuttuminen ovat asioita, joita yksilön itse täytyy kyetä käsittelemään. Parisuhteen haasteiden myötä tulevat potentiaaliset vaaranpaikat pitäisi taas kyetä keskustelemaan molempien osapuolten kesken. 

Kaikilla meillä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, olla rakastettu ja tärkeä. Olen verrannut parisuhdetta linnakkeeseen; rakastaminen vaatii sisäistä ja ulkoista turvaa. Arkinen parisuhde nostaa kuitenkin myös esiin syvimpiä haavojamme ja niiden kanssa voi olla vaikea olla.


Seksin rooli uskottomuudessa

 

Usein kuulen sanottavan, että uskottomuuteen on ajauduttu, koska suhteessa ei ole riittävästi seksiä. Ajattelen, että tällöinkin on kyse syvempien tarpeiden täyttymättömyydestä. Ettemme ehkä itse ole yhteydessä itseemme tai emme osaa sanoittaa tarpeitamme, tai meitä ei kuulla. Jos silloin tapaa jonkun uuden ihmisen joka kuuntelee ja on läsnä, riski pettämiselle kasvaa. 

Joskus uskottomuudessa on kyse siitä, ettei suljettu parisuhde tai monogamia ole se suhdemuoto, jota haluamme toteuttaa. On mahdollista, että avoin suhde toimii tällöin paremmin tai ehkä polysuhde on silloin se omin juttu. Merkityksellisintä on se, että tämä tuodaan selkeästi esille myös suhteen toiselle osapuolelle. Alkujaan suljetun parisuhteenkin voi avata avoimeksi yhteisestä päätöksestä.

Parisuhde uskottomuuden jälkeen

Uskottomuudesta voi löytää hyvän yhteyden uudelleen kumppaniin. Jotta siihen päästään, tarvitaan usein kuitenkin ammattiapua. Lisäksi tarvitaan rehellisyyttä, avoimuutta ja tunteiden käsittelyä. Salaisuuksia ei enää silloin voi olla;  on tunnistettava syyllisyytensä ja käytävä tunteensa lävitse.

Vertaan pareille uskottomuutta tai luottamuksen rikkoutumista posliinilautaseen. Luottamus on kuin posliinilautanen. Kun se rikkoutuu kerran, on se helppo liimata yhteen ja siitä tulee vielä kelpo lautanen. Kun se rikotaan toisen kerran, lautanen hajoaa pienemmiksi palasiksi. Mitä useammin luottamus rikotaan, sitä pienemmät palat syntyvät ja sitä vaikeampaa on toimivan lautasen kokoaminen.

Luottamus pystyy rakentamaan, kun olemme avoimia, rakkaudellisen rehellisiä, kasvatamme itsetuntemustamme ja tunnistamme sekä tunnemme tunteemme.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *