Pauliina Flang

Riitely parisuhteessa

Saatamme ajatella, että ihanneparisuhteessa ei riidellä. Ajatellemme, ettei parisuhde tai ihmissuhde ole hyvä ja toimiva jos siinä riidellään.

Pariterapiassa puhutaan paljon riidoista ja myös parit riitelevät. Riitelyä voi olla myös sanomattomat sanat, mykkäkoulu ja huomiotta jättäminen.

Riitely parisuhteessa on normaalia

Riidat eivät kerro onko parisuhde toimiva vai toimimaton eikä se yksinään kerro mitään parisuhteen tilasta. Sen sijaan se, miten riidat ratkaistaan kertoo tarkemmin miten parisuhde toimii.

Palataammeko samaan joka kerta uudelleen ja uudelleen? Vai saammeko riidan avulla jotakin tärkeää auki tai näkyväksi jotakin merkityksellistä? Sillä on merkitystä miten tunteet saa ilmaista ja miten ne osaa ilmaista. Miten kohtaamme kumppanimme ja miten turvaamme oman sisäisen lapsemme, joka riidellessä saattaa hätääntyä.

Vastuunottaminen on tärkeää, jotta riidat saadaan ratkaistua

Riidan läpikäyminen ja vastuunotto omista virheistämme on tärkeää. Se on myös riitelyssä ehkä vaikeinta. Silloin on haavoittuvainen ja voi ”menettää kasvonsa” ja tulla rakkauden torjumaksi. Jos toinen ei olekaan vielä valmis kohtaamaan itseään tai toista ja tämän vuoksi riidat voivat pitkittyä. Emme halua menettää kasvojamme ja ottaa vastuuta syyllisyydestämme. Saatamme vain jäädä syyttelemään toisiamme, koska kumpikin pelkää ettei tule hyväksytyksi itsenämme.

Jos emme tule kohti riidan aikana, kasvaa etäisyys välillämme. Kaikilla meillä on tuttaviemme ja sukulaistemme joukossa ihmisiä, jotka ovat riidoissa jo monetta vuotta peräkkäin. Kukaan ei edes tiedä, mistä kaikki alkoi.

Yhtäkään ihmissuhdetta ei ole kenelläkään varaa menettää siihen, että ei voi myöntää omaa osuuttaan virheeseen. Kaikki me mokaamme. Kumpa oppisimme myös pyytämään anteeksi ja myöntämään virheemme.

Samalla puolella arjessa -verkkokurssilla pureudumme useaan parisuhteen osa-alueeseen. Kurssilla saat mahdollisuuden viettää laadukasta aikaa yhdessä kumppanisi kanssa ja opitte olemaan enemmän samalla puolella. Lue lisää verkkokurssista ja tule mukaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *