Pauliina Flang

Seksuaalinen haluttomuus ja halu parisuhteessa

Seksuaalinen halu on yksilöllinen kuten ruokahalukin. Osa meistä on kyltymättömiä, nirsoja, vaativia tai tarkkoja. Osalla meistä seksuaalinen halu pulppuaa ja pysyy hereillä sekä virkeänä ilman suurempia temppuja. Osalla halun sytyttely vaatii enemmän työtä ja osalla halu on kuin hiipunut hiillos, joka vaatii syttyäkseen monia sytytyspaloja. Seksuaalinen halu voi olla sammunut kokonaan.

Millainen halu on normaalia?

Kaikki halun muodot ovat ok. Tärkeintä on miettiä  toivoisimmeko haluta enemmän, vähemmän, useammin, helpommin, vähemmän vai ehkä hitaammin. Seksuaalisen halun sopivuuden määrittäjän ei kuulu olla kumppani. Jokainen itse tietää tiedät onko tilanne ok tällaisena kuin se on. Jokainen itse tietää haluaisiko haluun muutosta vai ei. Kukaan ulkopuolelta ei voi määrittää toisen seksuaalista halua.

Mistä haluttomuus johtuu?

Haluttomuus on luonnollinen reaktio suhteissa, joista puuttuu turva ja luottamus. Naisen halu voi olla herkempi ympäristön muutoksille. On myös miehiä, joiden halu reagoi herkästi tunneyhteyden puuttumiseen. Yhdyntä-tai suorituskeskeinen tai muuten yksipuolinen seksi voi altistaa myös haluttomuudelle. Lisäksi parisuhteessa voi haluttomuutta esiintyä jos parisuhde on liian tiivis tai keskittyy vahvasti vanhemmuuteen. Silloin voi olla vaikea haluta toista, kun näkee tämän vain vanhemman roolissa.

Usein olemme eriparisia parisuhteessamme halujemme suhteen. Se on todella normaalia. Teissä ei siis ole mitään vikaa jos toinen haluaa enemmän tai vähemmän kuin toinen. Jos suhteesta puuttuu hellyys, kunnioitus ja kosketus, niin seksuaalinen halu voi hiipua tai sammua kokonaan. Ihmisen syvin tarve on olla turvassa. Kokea olevansa hyväksytty, rakastettu ja kohdattu. Monella näiden tarpeiden täyttymättömyys vaikuttaa siihen ettei haluta.

Seksuaaliseen haluun vaikuttavat myös uni, vireystaso, nälkä, stressi, sairaudet, lääkitykset, elämäntilanteet, hormonit. Lisäksi halu vaihtelee iän mukaan ja saattaa olla tänään aivan eri kuin huomenna.

Jotta omaan seksuaaliseen haluun voi vaikuttaa, on tunnettava itsensä. Tiedätkö sinä mikä sytyttää halusi ja sammuttaa halusi?

Seksuaaliterapeutin tai seksuaalineuvojan luona on hyvä pohtia myös näitä asioita ja niiden taustoja, jos seksuaalisen halun kanssa itse kokee haasteita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *