Pauliina Flang

Riitely ihmissuhteissa

Mistä on kyse, kun riitelemme lattialla lojuvista sukista?

Kaikki me tiedämme tarinoita riidoista, joissa riidellään maljakosta, verhopidikkeistä, lattialla lojuvista vaatteista. Nämä aiheet kuulostavat naurettavilta, mutta niiden syvempi merkitys on hyvin vakava.

Riidoissa puhuvat tarpeemme

Riidoissa ei ole syvimmiltään kyse siitä, että toinen olisi epäsiistimpi, laiskempi, vaativampi, huolellisempi, kontrolloivampi. Riidoissa riidellään siitä, että syvimmät tarpeet ovat jääneet huomiotta. Riidoissa on kyse tarpeistamme.

Tarvetaidot riitelyn taustalla

Meillä kaikilla on tarve tulla kuulluksi, nähdyksi, huomioiduksi. Kokea olevamme rakastettu ja olla turvassa sekä liittyä toiseen. Lapsena meille todella harvalle on opetettu tarvetaitoja. Taitoa ja tietoa tunnistaa tarpeemme. Aikuisena tiedämme tällaisten tarpeiden olemassaolon, mutta emme tunnista mitä se tarkoittaa meissä itsessämme.

Emme ole kosketuksissa tarpeisiimme. Riidoissa kuvittelemme, että syy on toisessa. Todellisuudessa syy on usein itsessämme. Jos emme tiedosta tarpeitamme ja niiden vaikutusta käyttäytymiseemme, miten voimme sanoittaa niitä parisuhteessamme, ystävyyssuhteissamme ja työyhteisössä?

  • Koen, etten ole tullut kuulluksi.
  • Koen, etten ole tullut nähdyksi minuna.
  • Koen, etten ole hyväksytty tällaisena kuin olen.
  • Koen, ettet rakasta minua enkä ole sinulle merkityksellinen.
  • Minua pelottaa. Koen yksinäisyyttä tässä suhteessa. En ole turvassa.

Riitojen kärjistyessä toisen ihmisarvokin häviää

Sinä sitä ja sinä tätä. Pahimmassa tapauksessa emme enää puhu toiselle vaan puhumme hänestä toiselle tai toisille. Vastaanotollani tämä näkyy niin, että minulle puhutaan kumppanista kuin hän ei olisi paikalla vaikka kumppani istuu vieressä. Somessa tämä näkyy niin, että haukumme ja arvostelemme jotakin ihmistä tai ihmisiä muille aivan kuin heitä ei olisi oikeasti olemassa. Tai työpaikalla niin, että haukumme ja arvostelemme ihmisiä tai ihmistä muille heidän selän takanaan. Tai perintöriidoissa taistelemme jostakin maljakosta. Taustalla vaikuttavat kaiken aikaan tunteet ja tarpeet.

Ihmissuhteissa meidän on otettava vastuu itsetuntemuksestamme

On rohkeaa ottaa vastuu. Ottaa vastuu omista tunteista ja omista tarpeista. Siitä, että tunnistaa itsessään olevaa vaillinaisuutta tai tarpeita, tunteita ja puhuu niistä ääneen. Häpeä, viha, katkeruus saavat meidät syyttämään toista ja riitelemään toisen ominaisuuksista, osaamisesta tai osaamattomuudesta. Lopulta riita saattaa olla riitaa lojuvista sukista tai siitä miten toinen teroittaa kynän väärin.

Mikä tarve haluaa tulla täytetyksi?

Ihmisen on velvollisuus tutustua omiin tarpeisiinsa ja tunteisiinsa. Itsetuntemuksella vaikutamme ihmissuhteisiimme niitä parantavasti. Ensi kerran kun riitelet lattialla lojuvista sukista, kysy mikä tarve taustalla huutaa tulla täytetyksi. Tule tietoiseksi tarpeistasi ja tunteistasi.

Täytä alla oleva lomake ja liity mukaan uutiskirjelistalleni, niin lähetän sinulle kaksi kertaa kuussa vinkkejä merkityksellisempien ihmissuhteiden ja parisuhteen rakentamiseen. Saat myös heti sähköpostiisi maksuttoman oppaan, jossa kerron 4 arkeen sopivaa parisuhdetekoa.

 

1 ajatus aiheesta “Mistä on kyse, kun riitelemme lattialla lojuvista sukista?”

  1. Joskus riita kodin siisteydestä, on ihan oikeasti riita siitä kuka joutuu siivoamaan. Ehkä se on tarvetta tulla huomioiduksi, mutta kumppani voi huomioida asian siivoamalla omat jälkensä. Tarkoitan että ”syy” riitaan ei välttämättä ole siinä joka sanoo väsyvänsä arjen pyörittämiseen vaan ehkä siinä joka jättää välinpitämättömästi kaiken toisen harteille. Jonkun ne sukat pitää jossain vaiheessa siivota pois lattialta tai vuoden päästä ne ovat hautautuneet pölyyn. Ehkä kyse on vastuunkannosta ja yhteisistä asioista huolehtimisesta. Ja perinteisten roolien murtamisesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *