Pauliina Flang

puhumattomuus parisuhteessa

Puhumattomuus parisuhteessa – Miten voin tietää mitä kumppani tuntee ja ajattelee, jos hän ei puhu?

Vastaanotollani kuulen usein kuinka pari tulee hakemaan apua, koska kommunikointi on heidän välillään haastavaa ja puhumattomuus aiheuttaa ristiriitoja. Toinen kumppanista puhuu ja toinen ei. Kumppani, joka puhuu vähemmän kokee, että hänen pitäisi olla jotenkin toisenlainen. Samalla hän kokee, että puhuva kumppani painostaa puheellaan ja osaa ajoittain olla hyvinkin loukkaava sanoillaan.

Puhuva kumppani taas kokee, että puhumattomuus loukkaa syvästi ja hän kokee voimakasta turvattomuutta, kun ei saa kumppaniinsa yhteyttä, kun tämä ei puhu.

Jos kumppani ei puhu, niin miten voi tietää mitä hän ajattelee tai tuntee? Onko parisuhteessa pakko puhua?

Puhelias voi täyttää puheellaan hiljaisuutta, jota ei siedä

Jos mietit ihmisiä ympärilläsi on olemassa ihmisiä, jotka puhuvat taukoamatta, ovat harvasanaisia ja jotka muuttuvat puhumattomaksi tai vaihtavat aihetta, kun tulee vaikeita asioita esiin. Ihmiset, jotka puhuvat paljon saattavat puhua asiaa. Heissä on myös niitä, jotka puheellaan täyttävät hiljaisuuden, koska hiljaisuus tuntuu ahdistavalta tai kiusalliselta.

Pulppuava puhe voi olla pintatason puhetta, kevyttä small talkkia menemättä syvemmälle. Toisaalta paljon puhuva voi myös kertoa tunteistaan, tarpeistaan ja syvistä ajatuksistaan. Merkityksellistä paljon puhuvan kanssa on se, että tuleeko kuulija kohdatuksi. Vai onko puhe vain pitkä monologi, joka tulee koska hiljaisuutta on täytettävä eikä ehkä halua paljastaa jotain oman mielen syvistä varjoista.

Harvasanainen voi keskittyä kuulemiseen ja kuuntelemiseen

Jatka vielä ympärilläsi olevien ihmisten tarkkailua. Kuka on sellainen, joka useimmiten on hiljaa? Selvästi hän kuuntelee ja kuulee mitä ympärillä puhutaan. Hän selvästi sietää hiljaisuutta ja uskaltaa antaa hiljaisuuden puhua. Hiljaisuus tai harvasanaisuus ei ole hänelle suojautumiskeino. Hän on läsnä. 

Toisaalta hiljaisuus ja puhumattomuus voi olla myös sitä, että toisen sanat vievät kuulijan omaan maailmaan. Ne herättävät itsessä niin paljon tunteita ja ajatuksia, että sitä uppoutuu täysin omaan päähänsä. Tämä voi olla tiedostettua tai tiedostamatonta.

Puhumattomuus voi olla myös tarve kokea syvempää yhteyttä

Joskus puhumattomuus voi olla sitä, että ihminen vetäytyy hiljaisuuteen, koska ei ole kiinnostunut small talkista tai ei koe osaavansa sitä. Puhumaton voi kaivata myös syvempää keskustelua. Sitä, että puhutaan tunteista, omista ajatuksista ja elämänkokemuksista. 

Puhumattomuus voi myös tulla niissä hetkissä, kun keskustelu syvenee ja vuorovaikutuksen edistämiseksi pitäisi kertoa myös omista syvemmistä ajatuksista ja tunteista. Näistä puhuminen voi olla todella vaikeaa. Jos koskaan ei ole saanut oppia tai mallia siitä miten tunnistaa tai miten kertoa omista tunteista, tarpeista, voi olla hyvin vaikeaa niistä keskustella.

Häpeä saattaa myös saada puhumattomaksi

Häpeä saattaa iskeytyä jos kumppani parisuhteessa on tiedostavampi omista tarpeistaan ja tunteistaan. Häpeä saa aikaan puhumattomuuden. En osaa. En tiedä. Keskustelu menee itselle sellaiselle tasolle ettei omat taidot enää riitä. Hävettää, kun ei osaa. Hävettää jos sanookin jotain väärin. Parempi olla hiljaa. Puhumattomuus voi olla myös tapa pohtia, sulatella kuulemaansa. Tarvitaan aikaa siihen, että tutkii mitä itsessä tapahtuu.

Mykkäkoulu on tuhoavaa vihan ilmaisua

Puhumattomuus voi olla myös tapa osoittaa halveksuntaa, vihaa, aggressiota. Olen puhumatta, koska en pidä sinusta. En halua antaa sinulle huomiotani. Et ansaitse sanojani. Ei osaa sanoittaa omia tunteitaan ja sitä mitä itsessä tapahtuu. Puhumattomuudesta tulee mykkäkoulu, joka on tuhoavaa vihaa.

Kommunikoinnilla voimme sanoittaa tarpeitamme ja tunteitamme

Kun ihminen tutkii itseään hän oppii tarpeistaan ja tunteistaan. Parisuhteessa tarvitsemme taitoja sanoittaa tarpeitamme ja tunteitamme. Puhuminen on parisuhteessa merkityksellistä. Joskus puhuminen voi olla hankalaa ja silloin voi kokeilla kirjoittaa. Voidakseen hyvin parisuhde tarvitsee vuorovaikutusta ja kommunikointia.

Jos kumppani ei puhu on hänen vastuullaan kertoa miksi hän ei puhu. Koska ei osaa. Koska on vihainen. Koska kaipaa syvempää yhteyttä. Koska ei saa suunvuoroa. Hiljaisuus ei ole vastaus. Tai en tiedä ei ole vastaus.

Täytä alla oleva lomake ja liity mukaan uutiskirjelistalleni, niin lähetän sinulle kaksi kertaa kuussa vinkkejä merkityksellisempien ihmissuhteiden ja parisuhteen rakentamiseen. Saat myös heti sähköpostiisi maksuttoman oppaan, jossa kerron 4 arkeen sopivaa parisuhdetekoa.

2 ajatusta aiheesta “Puhumattomuus parisuhteessa – Miten voin tietää mitä kumppani tuntee ja ajattelee, jos hän ei puhu?”

    1. Se että toinen ei puhu on todella raskasta. Itse yritän keskustella asioista. Välillä tulee kyllä tilanteita että saatan esim kirjoittaa miehelleni viestillä jos keskustelu ei itseltäkään onnistu. On vain välillä asioita mistä jotenkin hankala jutella. Myös minun. Mieheni ei näihin viesteihin reagoi. Lukee ne mutta ei sen kummemmin halua keskustella. Jos kysyn asiasta vastaa ettei tiedä miten pitäisi reagoida. Hänestä ei ole mitään keskusteltavaa. On tyytyväinen meidän parisuhteeseen. Kaikkeen.
      Olen käynyt psykologilla juttelemassa sillä välillä koen todella raskaaksi sen ettei asioista meillä puhuta. Olen yrittänyt saada miestäni mukaan esim johonkin terapiaan jos siellä olisi helpompi keskustella mutta ei suostu sillä hänestä ei ole mitään syytä lähteä sellaiseen sillä ei jälleen kerran ole mitään juteltavaa kun hänestä kaikki on hyvin meidän välillä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *