Pauliina Flang

Uskottomuus parisuhteessa - Syyt uskottomuuden taustalla

Syyt uskottomuuden taustalla

Uskottomuus parisuhteessa voi johtua monista eri syistä. Uskottomuuden taustalla olevat syyt ovat moninaiset ja ei ole yhtä selittävää tekijää miksi joku on uskoton. Yritän tässä kirjoituksessa avata uskottomuuteen liittyviä tekijöitä mahdollisimman monipuolisesti.

Uskottomalta voi puuttua uskallus liittyä toiseen

 

Uskoton ihminen voi olla epävarma oman sitoutumisen kanssa. Häneltä puuttuu tällöin uskallus liittyä toiseen. Tämä uskallus saattaa puuttua, koska omassa itsessä on liikaa säröjä. Näiden suojaksi on rakennettu muurit, joiden läpi ei ehkä enää itsekään pääse.

Ihmisen elämässä on puuttunut turvaa. Ihminen pitää kumppaninsa riittävän etäällä koko ajan. En luo yhteyttä, niin minuun ei satu. En ole syvimmiltäni tässä tosissani. Tämä voi olla tiedostettua, mutta usein tiedostamatonta.

Ihminen on voinut olla uskoton useissa parisuhteissa tai hänen suhteensa päättyvät aina siihen, että hän on uskoton. Tämä on on hänen keinonsa ”päästä pois”. Tuttu helvetti on parempi kuin tuntematon taivas. Minuun ei ole liitytty, kun olin lapsi tai nuori, siksi en osaa minäkään liittyä. On parempi päättää itse suhde ennen kuin minut jätetään.

Ihminen voi selittää olevansa tyypiltään sellainen ettei kykene uskollisuuteen. Tai hän voi selittää, että hän haluaa seksiä niin paljon ettei kykene vain itselleen mitään. Syvimmältään kuitenkin ihminen voi olla niin satutettu ettei hän uskalla liittyä toiseen. Hänen selviytymiskeinonsa on pitää ihminen etäällä, olla tuntematta, ehkä harrastaa vain seksiä.

Rakastaminen voi liian pelottavaa ja vaikeaa

 

On ihmisiä, jotka ovat rakastuneet ihastumisen tunteeseen. Ehkä taustalla on tunne juuri vaikeudesta liittyä toiseen. Kun ihastuminen haihtuu kysytään todella tahtoa ja sitoutumista. Ihastuminen voi olla koukuttavaa. Se voi olla helpompaa kuin nähdä vaivaa rakastamisen eteen. Ihastua voi niin moneen! Rakastaminen on taas niin vaikea juttu.

Rakastaminen vaatii sisäistä ja ulkoista turvaa. Joskus ihminen kokee vahvaa turvattomuutta ja hakee turvaa ihastumisesta. Ihastuminen on kutkuttavaa ja sivusuhteessa voi olla jännitystä, mitä puuttuu pidemmälle edenneestä parisuhteesta. On haastavaa ylläpitää pitkässä parisuhteessa jännitystä, houkutusta, halua ja himoa. Se vaatii työtä, johon eivät kaikki halua sitoutua.

Omasta kumppanista on etäännytty

 

Parisuhteessa voi olla, että on etäännytty liian kauaksi kumppanista. Tarpeet eivät ole täyttyneet tai niitä ei ehkä ole sanoitettu tai ei ehkä edes tunnisteta omia tarpeita. Tarpeiden tunnistaminen ei ole helppoa. Se vaatii itsetuntemusta.

Parisuhteessa on ehkä ollut alussa rakkautta, intohimoa ja kiintymystä. Sitten on voinut tapahtua toisen tai molempien elämässä jotakin. On ehkä tullut lapsia ja arki on muuttunut raskaammaksi. Samaan aikaan on ehkä toisella parisuhteessa myös stressiä taloudesta ja töistä.

Etäisyys kasvaa. Parisuhteessa ei tule enää kohdatuksi. Aika menee toisaalle. Molemmat tai toinen muuttuu näkymättömäksi. Sitten tulee tilaisuus, jossa tulee joku jolle on taas näkyvä. Alkuun ehkä osaa vastustaa väistämätöntä. Tilanteen jatkuessa ja itsessä olevan kaipuun toisen luokse ollessa iso, mahdollisuus uskottomuuteen kasvaa.

 

Uskottomuuden taustalla on puutteita tarpeissa

 

Kaikilla meillä on tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi, olla rakastettu ja tärkeä. Olen verrannut parisuhdetta linnakkeeseen Hidasta Elämää- kirjoituksessani. Parisuhteessa arkiset parisuhdeteot pitävät linnakketta kunnossa. Parisuhdeteot vastaavat jokaisen perimmäisiin tarpeisiin.

Joskus uskottomuuteen voi ajaa seksittömyys suhteessa. Tosin ajattelen, että tällöinkin on perimmiltään kyse tarpeista.  Jos seksihalut vähenevät toisella parisuhteessa voi olla syyt halujen vähenemiseen tarpeissa tulla kuulluksi, nähdyksi ja huomioiduksi.

 

Ehkä suljettu suhde ei ole se itselle sopivin suhdemuoto

Joskus uskottomuudessa on kyse siitä ettei suljettu parisuhde tai monogamia ole itselle se juttu. Tällöin olisi tärkeää tunnistaa ja tunnustaa tämä itsessä oleva ominaisuus. On mahdollista, että avoin suhde toimii tällöin paremmin tai ehkä polysuhde on silloin se omin juttu.

Merkityksellisintä on se, että tämä tuodaan selkeästi esille myös suhteen toiselle osapuolelle. Alkujaan suljetun parisuhteenkin voi avata avoimeksi yhteisestä päätöksestä. Tarvitaan turvaa, että voi kertoa omista todellista tarpeistaan.

 

Uskottomuuden jälkeenkin voi jatkua parisuhde hyvänä

Uskottomuudesta voi löytää hyvän yhteyden uudelleen kumppaniin. Tarvitaan usein ammattiapua. Lisäksi tarvitaan rehellisyyttä, avoimuutta ja tunteiden käsittelyä.

Vertaan pareille uskottomuus- tai luottamuksen rikkoutumistilanteissa terapiakäynnillä luottamusta näin: Luottamus on kuin posliinilautanen. Kun se rikkoutuu kerran, on se helppo liimata yhteen ja siitä tulee kelpo lautanen vielä. Kun se rikotaan toisen kerran, lautanen hajoaa pienemmiksi palasiksi. Mitä useammin luottamus rikotaan, sitä pienemmät palat syntyvät ja sitä vaikeampaa on toimivan lautasen kokoaminen.

Jos olet kokenut tilanteen, jossa kumppanisi on ollut uskoton, mutta olette kuitenkin päättäneet jatkaa eteenpäin, yksi keino luottamuksen rakentamiseen terapian lisäksi on myös osallistua parisuhdekurssille. Kehittämällämme Samalla puolella arjessa -verkkokurssilla pääset käymään kumppanisi kanssa läpi arkeenne vaikuttavia osa-alueita sekä keskustellen että tehtävien kautta. Panosta parisuhteesi tulevaisuuteen ja tule mukaan kurssille yhdessä kumppanisi kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *