Pauliina Flang

Seksuaaliterapia

Ota nämä neljä parisuhdetekoa käyttöön arjessa!

Arki haastaa parisuhteen, mutta arki on parisuhteen tärkeintä aikaa. Suhdetta ei rakenneta treffeillä tai rakkauslomilla, se rakentuu siellä missä olemme joka päivä, arjessa. Emme useinkaan suunnittele mitä haluamme parisuhteeltamme arjessa. Listasin sinulle neljä parisuhdetekoa, jotka voit ottaa käyttöön heti.

1. Tarkista suhteesi tila

Arjessa helposti käy niin ettei puhtia riitä, kun on annettu kaikki puhti jo muualle. Työlle, harrastuksille, omalle vapaa-ajalle, ystäville, lapsille. Kaikelle muulle arkiselle elämälle. Vaikka kuinka pitäisi parisuhdetta tärkeänä, ei ole enää päivän päätteeksi mistä ammentaa.

On hyvin yleistä kuulla miten illalla ei sitten enää jaksa. Ei jaksa halailla, ei kuunnella, saati rakastella. Intohimo ja kipinä hiipuvat ja meistä tulee arkinen tiimi. Sydänalassa kaipaus lähelle. Kaipaus olla rakastettu, haluttu.
Jos arjessa vaan etsii sopivia tilanteita ei tee parisuhdeteoista päivittäisiä rutiineja, alkaa tyytymättömyys lisääntyä. Tilanne on ok satunnaisesti, muttei ok jos näin käy toistuvasti. Jompi kumpi jossain vaiheessa nostaa asian esille ja silloin voi olla jo liian myöhäistä.

Terapiavastaanotollani näkyy se, kun aikaa on kulunut liikaa asettaen rakkaussuhde arvoasteikossa alemmille tasoille käytännön tekojen kautta. Ei riitä, että sydämessäsi tiedät mikä on sinulle merkityksellistä. Arki ratkaisee miten suhteen käy.

Rakkaus on tekoja. Parisuhde on tekoja arjessa. Arvojen mukaisia tekoja. Kysy itseltäsi uudelleen: Onko suhteesi arvoasteikon millä sijalla? Ajatuksen tasolla entä käytännön tasolla? Annatko rakkaimmallesi sen mitä sinä, hän ja te tarvitsisitte? Tee tarvittavat muutokset heti. Ei sitten kun. Toista useasti.

2. Ihostelkaa

Ihostelkaa. Hengitä kumppanisi ihoa. Hengittäkää toisianne ihojenne kautta. Tunnustelkaa toistanne poskella, käsillä, jaloilla, huulilla. Haistakaa, maistakaa miltä  iho tuntuu.

Olkaa alasti iho ihoa vasten. Tuntekaa sen kuumuus, kylmyys, hiki, ihokarvat, muodot. Ottakaa ihoaikaa arjessa, suihkussa, saunassa, nukkumaan käydessä, vaatteita vaihtaessa. Aina, kun on vain mahdollisuus, hakekaa mahdollisuuksia.

Ihostelkaa, kun arki tuntuu raskaalta tai enempään seksiin ei ole halua. Etsikaa teille sopivin hetki ihosteluun mieluiten joka päivä. Kun toinen ei jaksa, jaksa sinä. Tulee päivä, kun toinen jaksaa ja sinä et. Jos ihokontaktista on liian pitkä aika, aloittakaa halauksesta. Halatkaa aina, kun on mahdollista. Halatkaa myös pitkiä halauksia, jotta oksitosiinia alkaa erittyä.

3. Katsokaa toisianne

Synnymme maailmaan ihon kautta elämään ja olemaan kontaktissa rakkaiden kanssa. Toinen mikä on meille merkityksellistä on katse. Haemme katseesta hyväksyntää. Kysymme katseella olenko rakastettu. Olenko sopiva, oikeanlainen? Näkeekö toinen minut? Kelpaanko tällaisena kuin olen, arkisenakin?

Mitä läheisempi suhde sitä merkityksellisempää on miten meitä katsotaan ja katsotaanko ylipäätään. Rakkaussuhteessa kahdeksan sekunnin suudelman lisäksi pidän merkityksellisenä rakkaudellisena tekona silmiin katsomista.

Katso kumppaniasi silmiin, kun hän kertoo itselleen tärkeää asiaa. Katso häntä silmiin, kun riitelette. Katso, kun sinulla on paha mieli.
Katsokaa välillä silmiin ilman, että puhutte. Ole analysoimatta, viestittämättä mitään erityistä. Olet vain ja katsot. Tuota sinulle rakasta ihmistä. Näe hänet. Anna silmien näyttää kuinka merkityksellinen hän on sinulle. Anna katseen puhua rakkaudenkieltä.

4. Kumppanin kehuminen 

Kehut ovat tärkeä teko kumppanin suhteen. Niiden antaminen lujittaa suhdetta. Jokaiselle on tärkeää kuulla onnistumisista, siitä miten on ihmisenä tärkeä toiselle tai siitä miten jokin teko on ilahduttanut.
Julkisesti muille kumppanin kehuminen on erityisen merkityksellistä.

Suomalaiseen kulttuuriperintöön kuuluu kehujen sanomatta sanominen. Ajatellaan, että kehuista ylpistyy tai ne ovat jotenkin ihmiselle pahaksi.
Harva ylpistyy liiallisesta kehumisesta parisuhteessa. Aivan liian harva kuulee julkisia kehuja. On tärkeää myös, että molemmat saavat kehuja. 
Kun saat kehuja, niin muistathan kiittää niistä. Se on merkityksellistä kehujen antajalle. Usein tulee kehuttua lapsia tai ystäviä, mutta nyt olisi myös kumppanin vuoro. Miten voisit juuri nyt kehua kumppaniasi?

Täytä alla oleva lomake ja liity mukaan uutiskirjelistalleni, niin lähetän sinulle kaksi kertaa kuussa vinkkejä merkityksellisempien ihmissuhteiden ja parisuhteen rakentamiseen. Saat myös heti sähköpostiisi maksuttoman oppaan, jossa kerron 4 arkeen sopivaa parisuhdetekoa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *