Pauliina Flang

Terapeutti- onko oikea mulle hän?

”Koen terapeuttini olleen matkaopas matkallani, itse olin matkanjohtaja.” Nainen psykoterapeutista

 ”Terapeutti oli tunteiden tulkki ja sanoittaja.” Nainen pariterapeutista

Muutama kuukausi sitten luin kampaajalla käydessäni lehdestä artikkelin ” Palvelukseen halutaan: Hyvä terapeutti”. Artikkelissa pohdittiin, mistä tietää, että käy juuri oikean tyypin luona terapiassa? Mitä tehdä jos terapeutti vaan ärsyttää? Tämä artikkeli sai minut, reilun viikon päästä seksuaaliterapeutiksi valmistuvan, pohtimaan, että mikä terapeutissa on merkityksellisintä asiakkaalle. Tutkimuksia on tehty paljon sen suhteen, että terapiasuuntauksella ei ole niin suurta merkitystä terapian vaikuttavuuden kannalta, kuin terapeutin ja asiakkaan suhteella. Kemiat siis merkitsevät terapiasuhteessakin paljon.

”Terapeutin valinnassa oli tärkeintä se, että hänellä oli työkokemusta samoista asioista kuin omat asiani koskivat.” Nainen psykoterapeutista

Olen itse käynyt yksilöpsykoterapiassa, seksuaaliterapiassa, pariterapiassa ja perheterapiassa. Kaikki terapeutit ovat olleet naisia. Pariterapeutti valikoitui satunnaisesti seurakuntien palvelun kautta. Psyko- ja seksuaaliterapeutin valitsin itse. Psykoterapeutin valitsin asuinpaikan ja osaamisalueen mukaan ja seksuaaliterapeutin oman fiiliksen mukaan muutamia vaihtoehtoja puntaroiden.

”Terapeutin valinnassa vaikutti eniten tunne, mikä syntyi terapeutin kanssa jutellessa arviokäynnillä. Oli tärkeää, että juttelu oli helppoa ja vaivatonta. Tärkeimpänä näen vuorovaikutuksen sujuvuuden ja helppouden.” Nainen terapeutista

Oma kynnykseni terapiaan menosta on aina ollut matala. Ainoa mikä on ollut haasteellisinta, on ollut kustannuspuoli. Onneksi perheneuvolan ja seurakuntien kautta saa ilmaisia terapiakertoja ja näitä olen hyödyntänyt haastavina taloudellisina aikoinani.

”Tärkeintä terapeutissa on, että kemiat kohtaa. En tarkoita ”ystävyyttä”. Parasta oli asioiden /näkemysten monipuolisuuden etsiminen ja kyseenalaistaminen ja sanallistaminen.” Nainen psykoterapeutista

Parasta terapeuteissa on mielestäni ollut aitous ja puolueettomuus. Pahin muisto puolueellisuudesta löytyy perheneuvolakäynniltä uusperheen perustamisen alkuvaiheilta, kun perheterapeutit eivät olleet uusperheellisyyden puolesta vaan ydinperheen. Siellä minulle riitti kaksi käyntiä. Tiedän myös, että terapian tarkoitus ei ole aina olla miellyttävää ja tuntua hyvältä. Terapiassa käydään lävitse asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja joskus oman toiminnan tai ominaisuuksien tarkasteleminen voi olla kivuliasta, se voi todella ärsyttää ja tuskastuttaa. Silloin on hyvä pohtia, että miksi minussa herää tämä tunne? Onko syy se, että terapeutin kanssa kemiamme eivät kohtaa vai onko kyseessä minulle tärkeä kohta, joka vaatiikin syvempää tarkastelua?

”Pahinta terapeutin suusta oli, että aluksi lääke oli ensin ainoa vaihtoehto. Terapeutin mielestä se olisi nopea apu kaikkeen. Parasta oli kuitenkin se, että terapeutti kunnioitti minun kantaani, siitä että lääke poistaa oireeni muttei syytä. Tästä syystä hän halusi auttaa minua saamaan kiinni syyn.” Nainen ja psykoterapia

Terapeuttia ei tarvitse miellyttää. Hänelle voi sanoa rohkeasti suoraan, jos kokee, että jokin tapa ei miellytä tai jos kemiat eivät kohtaa. Ammattitaitoinen terapeutti kykenee ottamaan vastaan myös rakentavan palautteen. Ilkeys ja mielen tahallaan pahoittaminen tai huonot käytöstavat, ovat sitten asia erikseen niin terapeutin kuin asiakkaan suhteen.

Terapeutissa ärsytti se, että kun saatiin kotitehtävät ja kun seuraavalla terapiakerralla toinen ei ollutkaan hoitanut aloitevastuutaan, niin terapeutin suhtautuminen oli vähän hälläväliä siihen. ”Ei sitä aina voikaan tehdä mieli- asenteella”.”Nainen pariterapeutista

Psykoterapiasta itselläni on pisin kokemus. Psykoterapeutti oli aivan valloittava, osaava ja ihminen ihmiselle. Ei kauhistellut kokemaani vaan pohti kanssani tulevaisuutta, mietti mennyttä ja latasimme yhdessä voimavarojani. Tämän kokemuksen vuoksi sain vahvan pohjan elämän uudelleenrakentamiseen mullistavan elämäntilanteen jälkeen. Nyt terapeutiksi opiskellessani olen usein miettinyt, miten minä tulin kohdatuksi terapiassa. Haluan olla seksuaaliterapeuttina jakamassa samaa hyvää eteenpäin mitä itse olen terapeuteiltani saanut.

 ”Parasta oli se, että terapeutti aidosti ymmärsi ja antoi minulle ”avaimet” selvitä itse tilanteesta. Ikään kuin herätti takaisin maailmaan ja näkemään, että kaikki oli hyvin. Terapeutin rooli oli minulle jonkinlainen auktoriteetti. Luotin jokaiseen hänen sanaansa ja oppiinsa.” Nainen ja psykoterapeutista

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *