Pauliina Flang

Miksi lähdin somesta?

Viime syksyllä yhä useammin ja useammin alkoi minusta tuntea, että somen energia alkoi olla samanlaista kuin olisi lukenut uutisvirtaa tässä ajassa. Olin jo rajoittanut pitkään omaa uutisten lukemistani sekä kuuntelua. Kun avasin somen kaikki sama kuitenkin alkoi vyöryä alitajuntaani.
Samalla pohdin arvojani ja sitä elinkö arvojeni mukaan. Jos ihmissuhteet ovat minulle tärkeitä, niin jääkö minulla merkityksellisiin kohtaamisiin aikaa somen ulkopuolella? Mielessäni alkoi viriä tunne jäädä somesta pois määräämättömäksi ajaksi, ehkä lopullisesti.
Olen reilun kahden vuoden aikana toteuttanut työtäni somessa aktiivisesti. Tehnyt terapeutin työtä näkyväksi, luonut luottamusta itseni ja potentiaalisten asiakkaiden välillä, kirjoittanut ja höpötellyt ihmisyydestä, tunteista, seksuaalisuudesta, ihmissuhteista ja elämästä.

Mielessäni heräsi valtava halu tutkia mitä somettomuus minussa herättää tai miten elämäni muuttuu vai muuttuuko, kun en olekaan enää aktiivinen somekäyttäjä millään somealustalla. Minulla oli joulukuussa tiettyjä olettamuksia millaisia tunteita ja tilanteita tulen kohtaamaan.

Näitä kysymyksiä itselleni etukäteen asetin:

 • Mitä tunteita, ajatuksia, kokemuksia minussa herää somettomuudessa?
 • Mitä tulee tilalle?
 • Alanko täyttämään aikaa jollakin muulla?
 • Mitä tapahtuu merkityksellisyyden tunteelle?
 • Mitä tunteita herättää, ettei näe itselle tärkeiden ihmisten somepäivityksiä?
 • Mistä jään paitsi, kun en ole somessa?
 • Mitä tämä somettomuus tekee yritystoiminnalleni pidemmällä aikavälillä?
 • Mitä muuta voin tehdä kuin somea työkseni? Onko olemassa jotakin uutta tapaa luoda näkyvyyttä ja löytää asiakkaita ja lisätä luottamusta?
 • Mitä tapahtuu mun henkilökohtaisille suhteilleni, kun en ole somessa?
Minulla on aikaa minulle tärkeille ihmisille. Somessa vietetty aika on poissa tärkeistä ihmissuhteistani. Mitä aktiivisempi olen tuottamaan keskusteluaherättävää sisältöä, sitä suuremmaksi kasvaa myös yksityisviestien määrä. Näihin viesteihin vastaamaaminen on kivaa ja parasta somen antia. Syntyy aitoa vuorovaikutuksellisuutta. Mutta, se vie myös aikaa.ja tämä aika on pois arvoissani tärkeiltä olevilta asioilta, ihmissuhteilta, mutta myös itseni kohtaamisesta.

Mitä olen reilun kuukauden aikana huomannut?

Olin alkuun hyvin väsynyt. Huomasin, että olen väsyneempi kuin tiesin olevani. Nukuin paljon.
Olenko viettänyt enemmän aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa?
En. Joulu ja 10 päivän karanteeni perheessä olleen koronan vuoksi elin monta viikkoa omissa oloissani. Tämän kuukauden aikana ole tavannut kuin kahta ystävääni livenä. Olen soitellut muutamalle ystävälleni. Muutama ihminen on kysellyt kuulumisiani, koska on ikävöinyt minua ja koska en ole edes somessa.

Mistä olen jäänyt paitsi?

Tätähän en tiedä, koska en tiedä mitä on tapahtunut. Tosin on tullut tilanteita, että jotkut ystävät ovat tienneet joidenkin ystävien elämästä enemmän, koska asiasta on kerrottu, kirjoitettu somessa.
Olen huomannut seuraavia seikkoja:
 1. Some on vahva koukku. Some opettaa myös ihmisiä sillä tavoin, että ne tarjoilevat palasia ihmisten elämästä. Minäkin olen vuosien saatossa opettanut ihmisiä kurkkimaan elämääni somen kautta. Olen opettanut ihmisiä tarkkailemaan elämääni somen kautta , ei soittamalla, tapaamisilla ennenkaikkea.
 2. Some heikentää muistia. Meidän ei tarvitse muistaa itsellemme tärkeiden ihmisten törkeitä päiviä, koska some kertoo syntymäpäivät, naimisiin menot, erot, tai henkilö itse kertoo somessa jos on jokin juhlapäivä. Kuinka paljon olen unohtanut tai sivuuttanut itselleni tärkeiden ihmisten päiviä, koska olen ollut itse somessa tuottamassa sisältöä ja elämä on kuitenkin tapahtunut myös muualla?
 3. Some ja laitteet häiritsevät luovuutta. Luovuus pääsee valloilleen kun on tilaa ja joutilaisuutta. Olen aloittanut kirjoittamaan kolmatta kirjaani. Olen saanut kirjoittamiseen uutta luovuutta, kun kaikki luovuus ei mene päivitysten tekoon. Viime vuonna minulla oli pitkään kirjoittamisessa blokki. Tuotin tekstejä postauksiin, mutta en saanut muita kirjoituksia aikaan. Nyt tilaa on näille.

Miten kuukausi on vaikuttanut yritystoimintaani?

Yrittäjänä minulla ei ole ollut niin merkityksellinen olo kuin aiemmin. Asiakkaita ei ole tällä hetkellä jonoksi asti. Uusia asiakkaita otan. Markkinoinnit pyörivät ammattilaisen tekeminä somessa, joka auttaa paljon yritystoimintaani. Aika näyttää pidemmälle miten somettomuus vaikuttaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *